Цветан Манчев е най-подходящ за гуверньор на БНБ. Това мнение изрази

...
Цветан Манчев е най-подходящ за гуверньор на БНБ. Това мнение изрази
Коментари Харесай

Бившият главен икономист на БНБ: Цветан Манчев е най-подходящ за гуверньор

Цветан Манчев е най-подходящ за гуверньор на Българска народна банка. Това мнение изрази пред БНР финансистът Любомир Христов, който е някогашен основен икономист и член на УС на Българска народна банка.

Манчев ще влезе " като дялан камък в кабинета на шефа на Българска народна банка ", твърди Христов.

" Той в този момент е във Вашингтон. Притежава уменията, опита, компетентността, нравствените характерности, нужни за тази позиция. Бил е подуправител на Българска народна банка. Участвал е в договарянията с Европейската централна банка и с европейските органи, когато ставаше дума за присъединение на България към Европейския съюз. Повече от 10 години е консултант на изпълнителния шеф на МВФ. Той е прочут на сътрудниците, което е значимо. Никога не е бил политически привързан ", съобщи някогашният основен финансист на Българска народна банка.

Христов е безапелационен, че процедурата по номиниране на претенденти за поста би трябвало да се повтори. " При избора би трябвало да има политически консенсус, с цел да има непоклатимост в институцията. Централната банка под политически напън не може да работи ", безапелационен е той.

Според него държанието на Има Такъв Народ е " инфантилност и политическа незрялост ". Припомняме, след отдръпването на претендента на Политическа партия Андрей Гюров в надпреварата остана единствено кандидатурата на Любомир Каримански, издигната от Има Такъв Народ.

Институцията Българска народна банка е значима и позицията " шеф на Българска народна банка " е значима. Централната банка извършва по-добре своите функционалности колкото по-малко се намира в новините. За всеки български жител е значимо кой оглавява Българска народна банка, сподели Христов.

Той посочи, че всички желаеме да знаем, че ще имаме достъп до депозитите и разплащателните си сметки. " Всички желаеме да знаем, че подредените заплащания от нас или към нас ще бъдат разплатени. Искаме и да купуваме еврото към курса, с който сме привикнали ", изясни Христов.

Той чака отпред на Българска народна банка да застане заслужен човек. Според Христов разломът в обединението по тематиката е индикативен. Той приказва зле за метода, по който се ръководи страната, изясни някогашния основен икономист на Българска народна банка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР